• 1672-1745 yılları arasında yaşamış fransız besteci. aksel tibet'in jordi savall ve montserrat figueras ile yaptığı söyleşisine takıldı kafam. sanat dünyamızın demir leblebisi olan söyleşide, savall bir şeytandan bahsediyordu. bu şeytan, forqueray'in ta kendisiydi. karşılaştırma unsuru olarak ortaya attığı isim ise tous les matins du monde'dan da anımsayacağımız saray bestecisi marin marais idi. marais'yi bilmem de forqueray kimdi?
    bir viola da gamba üstadı idi antoine forqueray, önemli bir besteciydi. ezeli rakibi marais gibi sarayın en has adamı olmamıştı. italyan tarzının fransa'daki yansımasıydı. marais'yi bilmem ama forqueray neydi?
    iki adet forqueray var müzik tarihinde. bir baba ve oğlundan bahsediyorum, antoine forqueray ile jean baptiste forqueray'den. birçok baba oğlu için canını verirken, neydi bu baba oğulun meselesi. birbirlerine olan düşmanlıkları dikkat çekici. kim biliyor acaba, merak ediyorum. zira bir baba ki oğlunu hapislere attırmış, bir baba ki oğlunu sürgünlere göndertmiş. bir baba ki belki de varlığını oğluna borçlu zira onu bizlere tanıtan eserlerini yayınlayan oğlu.
    bir bilmece bu galiba zira dinlediğim eserlerin kime ait olduğunu bilememek biraz tuhaflaştırdı arvo kulunuzu. bilmeceyi çözebilecek mi bilinmez ancak konuyu elbet forqueray dinleyerek irdemeleye devam edecek...
    (bkz: forqueray bilmecesi)
hesabın var mı? giriş yap